مشخصات نهال پسته خنجری دامغان
نهال پسته خنجری دامغان که بومی شهرستان دامغان از استان سمنان میباشد یکی انواع پسته تجاری میباشد. محصول این نهال که از انواع پسته بادامی میباشد و شباهت بسیاری به پستههای احمد آقایی و پسته بادامی دارد، بسیار بازار پسند و محبوب است. این پسته به دلیل دارای بودن مغزپسته درشت با طعم و مزه بی نظیر و درصد چربی مفید بالا یکی از انواع لوکس پسته میباشد که بازار فروش داخلی و خارجی خوبی دارد.
مشخصات ظاهری پسته خنجری
پسته خنجری اعلاء یکی از نمونههای اعلای پسته به شمار میرود که با طول ۲۱ میلی متر، بزرگترین نوع پسته میباشد. همچنین وزن این پسته نیز نسبت به دیگر انواع پسته بیشتر میباشد. به همین دلیل این نوع پسته در میان صادران کنندگان پسته بسیار محبوب است و میزان صادرات این پسته گویای این موضوع میباشد.
پسته خنجری شباهت بسیاری به پسته احمد آقایی و پسته بادامی دارد ولی تفاوت که نسبت به پسته احمد آقایی کشیدهتر است و قسمت انتهایی لبهها مانند خنجر برگشته اشت و نوک تیز میباشد. این پسته از نوع ۱۰۰ درصد خندان است ولی درجه خندان بودن پستهها متوسط و از یک طرف میباشد.
رنگ پوست رویی این پسته بنفش می باشد. پوست استخوانی پسته کرمی و تیره تر از انواع دیگر می باشد. اما مغز پسته به رنگ سبز فسفری و کشیده می باشد که خلال ان بسیار شیک می باشد و در بستنی فروشی ها و شیرینی فروشی ها بسیار کاربرد دارد.
نهال پسته خنجری دامغان به دلیل پیوندی بودن و استفاده از نهال پایه کوتاه، دارای ارتفاع کم میباشد. ارتفاع درخت پسته خنجری به حدود ۳ متر میرسد. ارتفاع کم درخت یک از مزیتهای اصلی آن میباشد. زیرا کم بودن ارتفاع درخت باعث سهولت برداشت محصول و کاهش هزینه برداشت میشود. همچنین هرس فرمدهی و باردهی که بر روی درختان انجام میگردد، به راحتی و بدون دردسر انجام میگردد.
همچنین ارتفاع کم درختان بر افزایش میزان باردهی درختان نیز تاثیر چشم گیری میگذارد.
نکات کاشت نهال پسته خنجری دامغان
نهال پسته خنجری دامغان که نتیجه پسته ارگانیک دامغان میباشد از نوع دیرگل ترین است. پس از اینکه نیاز سرمایی نهال پسته خنجری دامغان در فصل زمستان به طور کامل تأمین شد و نهال برای رشد و شکوفایی آماده شد، از خواب زمستانی بر میخیزد و گلدهی خود را آغاز میکند. زمان گلدهی این نهال از ۲۱ فروردین ماه الی ۲۷ فروردین ماه میباشد. محصول این نهال متوسط رس است و در نیمه دوم شهریور قابل برداشت میباشد.
نهال پسته خنجری دامغان قادر به تحمل سرمای ۲۱ درجه زیر صفر در فصل زمستان میباشد، البته کاهش دما باید به صورت تدریجی باشد. افت دمای ناگهانی دما ممکن است به درختان آسیب وارد کند. همچنین این نهال قادر است گرمای ۴۲ درجه بالای صفر در تابستان را نیز تحمل کند. دمای بالاتر از این میزان باعث از بین رفتن مغز پسته و سوختن برگ درختان میشود.
مناسبترین منطقه برای کاشت نهال پسته خنجری دامغان مناطق گرم و خشک میباشد. همان طور که مشاهده می کنید مناطقی مانند دامغان، رفسنجان و نوق که بیشترین میزان کشت پسته و با بالاترین سطح کیفیت محصول را دارند، اغلب دارای آب و هوای گرم و خشک میباشند. کاشت نهال پسته خنجری دامغان در مناطقی که دارای رطوبت هوای بالا میباشد، مناسب نیست.
فاصله کاشت نهال پسته خنجری دامغان
در هنگام احداث باغ پسته و کاشت نهال پسته خنجری دامغان باید توجه داشت که نهال ها با فاصله مناسب از یکدیگر کاشته شوند. زیرا این نهال دارای شاخ و برگ گسترده میباشد و قدرت رشد عرضی بالایی دارد. عرض این نهال حدود ۳ متر میباشد. نهال ها باید در فاصلهای از یکدیگر قرار بگیرند که مانع از دریافت نور هم نشوند. زیرا نهال پسته خنجری برای رشد مساعد خود و عملکرد مطلوب خود نیاز به دریافت نور خورشید بسیار دارد.
با توجه به بررسی های انجام شده فاصله مناسب برای کاشت نهال پسته خنجری دامغان به صورت الگوی مستطیلی و با فاصله ۳ * ۴ متر می باشد. رعایت این فاصله موجب نظم بخشیدن به نهالستان نیز می شود. همچنین ریشه درختان بدون ایجاد مزاحمت برای یکدیگر در خاک گسترش می باشند. با رعایت این فاصله میان نهال ها، برداشت محصول نیز به راحتی انجام می گردد.
آبیاری نهال
نهال پسته خنجری دامغان نسبت به کم آبی مقاوم می باشد و به همین کاشت آن در مناطق گرم و خشک و بیابانی مناسب است. البته این به آن معنا نیست که این نهال نیاز به آبیاری ندارد، بلکه نیاز آبی پایین تری دارد. میزان نیاز آبی این نهال به منطقه کاشت، بارندگی منطقه، زهکشی خاک، زمان آبیاری و سن نهال بستگی دارد.
نهال پسته خنجری دامغان در دو سال اول کاشت باید در فواصل کمتر و هر هفته آبیاری شوند. زیرا هنوز ریشه نهال به خوبی و به قدر کافی در خاک گسترش نیافته است و قادر به جذب میزان بالای رطوبت خاک نیست. اما با بزرگ تر شدن نهال و گسترش ریشه در خاک فواصل آبیاری به ۱۲ روز یک بار افزایش می یابد. درختان بالغ را می توان هر ۲۰ روز یکبار آبیاری کرد. اما باید دقت داشت که آبیاری نهال به صورت عمیق باشد تا در فواصل میان در آبیاری رطوبت خاک حفظ گردد.
باردهی نهال پسته خنجری دامغان
نهال پسته خنجری دامغان پنج سال پس از پیوند باردهی خود را آغاز خواهد کرد. البته میزان باردهی این نهال پس از نه سال به توجیه اقتصادی خواهد رسید. نه سال پس از پیوند انتظار می رود به طور متوسط از هر درخت پسته خنجری حدود ۴.۵ کیلوگرم برداشت محصول داشته باشیم و با تصور اینکه با رعایت فاصله مناسب در بین نهال ها، در هر هکتار از زمین حدود ۴۰۰ اصله درخت کاشته شود، ما می توانیم به طور تقریبی از هر هکتار حدود ۱۸۰۰ کیلوگرم برداشت محصول پسته خنجری داشته باشیم.
زمان برداشت محصول نهال پسته خنجری دامغان اواسط شهریور ماه می باشد، در واقع این نهال از نوع میان رس می باشد. رشد پسته ها به صورت خوشه ای می باشد که هر خوشه حدود ۱۱ پسته دارد و نیروی لازم برای جدا کردن پسته از دم خیلی زیاد است.
با نگاهی به آکین نهال